Bijuteriile, indiferent ca vorbim de bijuterii de argint sau de aur, sunt considerate semn de bogatie si intra in anumite standarde de frumusete impuse de societatea moderna. Sigur, multi prefer sa cheltuiasca sume exorbitante pe bijuterii (si sa le poarte doar cu anumite ocazii), pe cand marea majoritate a oamenilor alege produse mai ieftine. Acesta este motivul pentru care comertul cu coliere sau cu inele de argint este mult mai activ decat cel al unor produse similare, dar din aur.
Argintul, material cunoscut inca de acum 4000 de ani
Exista izvoare istorice care arata ca aceasta materie este cunoscuta si folosita inca de pe-acum 4000 de ani. Interesant este faptul ca, in ciuda resurselor limitate, primii bijutieri care au utilizat argintul si-au dat seama ca, atunci cand este stare pura este mult prea moale pentru a putea fi utilizat. Astfel, ceea ce numim noi astazi argint este de fapt un aliaj realizat intr-o proportie traditionala de 90-92,5% argint si 7-7,5% cupru. De aceea, indiferent de ce produs cumparati, fie ca vorbim de un pandantiv sau de un colier de argint, el trebuie sa aiba (e obligatoriu prin lege) concentratia trecuta pe eticheta.
Moda destul de schimbatoare
Ultimii ani au adus o adevarata revolutie culturala in piata de retail a argintului. Pe masura ce au aparut tot mai multi mesteri ai bijuteriilor (au inteles probabil ca volumul cererilor suplineste diferenta de valoare dintre aur si argint), gama de produse s-a diversificat tot mai mult. Astfel, avem lantisoare si pandantive de diferite modele, precum si bratari si inele prelucrate manual si in stil clasic (cu lovituri fine, argintul fiind la temperatura camerei).
Pretul, factorul principal de decizie
Cel mai mare factor de decizie care contribuie necontenit la dezvoltarea pietei de argint e cel al pretului. Avand un pret substantial mai mic decat cel al aurului sau al platinei, argintul e tranzactionat in cantitati mult mai mari, atat pe piata de retail sub forma de bijuterii, cat si pe bursa (sub forma de lingouri) sau in industriile in care aceasta substanta joaca un rol important.
Pingback: Bijuterii de argint - Blogu' lu' Stefan