Daca nu stiti ce e un concasor, ei bine e o masina a carei singur scop este de a faramita materiale solide, cum e, de exemplu piatra, folosita atat de des in constructii. Piatra astfel obtinuta se imparte in categorii numite sorturi, in functie de dimensiuni: 0-4 mm, 4-8 mm, 8-16 mm, 16-31 mm, 25-63mm etc.
Pe cat de mult a evoluat omenirea si pe cat de multe realizari avem marcate in istoria de pana acum, din cand in cand, pentru face un pas inainte, e nevoie de cativa inapoi. Sau, pentru a construi, e nevoie mai intai sa strici, sa demolezi, sa distrugi. Iar in ce priveste distrugerile, concasoarele sunt printre cele mai indicate. Doar ele se pot pune impotriva naturii, distrugand pietrele mari pentru a le folosi mai apoi in domeniul constructiilor.
Tocmai de aceea concasoarele nu sunt niste jucarii, ci capodopere ale ingineriei, care, cu toata rezistenta lor, au si momente cand trebuie ingrijite si reparate cu atentie. Pana la urma, nu sunt lucuri ce pot fi schimbate integral cu usurinta, zi de zi, prin urmare mici reparatii sunt de preferat.
Piesele ce vor fi inlocuite cel mai des in cazul unui concasor sunt anumite piese de uzura si au cel mai des de furca in lupta cotidiana cu piatra naturala. Mai intai, falcile concasorului, cele ce sparg efectiv piatra. Intalnim aici falci cu dinti de cariera, cele care asigura granulatia cea mai mica dupa spargere, adica dimensiunea cea mai mare a pietrei astfel prelucrate. Urmeaza falcile cu dinti standard, o solutie ce ofera o granulatie medie, iar in cele din urma falcile cu dinti marunti, responsabile pentru pietrele de mici dimensiuni. Tot in randul pieselor de uzura intra si placa de presiune, un element de siguranta, care, in cazul unei sarcini prea mari, se va sparge protejand astfel falcile, pendulul si rulmentii concasorului. Nu uitam desigur nici de ciocanele concasoarelor, alta piese indelung supusa presiunilor si fortelor puternice.
Insa mai e ceva ce protejeaza tot acest angrenaj – blindajele. Fie ca e vorba de cel pentru cuva de alimentare, ce impiedica intrarea pamantului si a pietrei marunte in concasor, sau de cel lateral si de impact, blindajele concasoarelor sunt printre mijloace de protectie ale unei astfel de masinarii impozante.
Leave a Reply