Despre pontajul electronic

Haideti sa vorbim putin despre cum se poate tine evidenta angajatilor dintr-o intreprindere, fara sa existe vreo greseala. Cum putem sti ora la care un angajat al unei mari companii a venit la serviciu sau daca nu cumva a stat prea mult in pauza de pranz, acoperit de ai sai colegi? Performanta unei companii depinde in primul rand de performanta angajatilor, iar daca unii dintre ei nu pot tine pasul cu programul de lucru sau are o problema si nu doreste sa recunoasca, managerii ar trebui sa afle si sa ia masurile necesare. Nimeni nu doreste ca o companie sa devina asemenea unei inchisori, dar daca toti angajatii si-ar lua pauza cand ar dori si cat ar dori, sau daca ar intarzia zilnic, performanta ar fi periclitata. Ganditi-va la departamentul de relatii cu clientii al unei companii ce se ocupa de vanzarea de produse: ce s-ar intampla daca aproape toti angajatii si-ar lua pauza in acelasi timp, iar clientii ar suna incontinuu incercand sa comande un produs? In primul rand, compania ar pierde o buna parte din posibilele vanzari, iar in al doilea rand, imaginea acelei companii ar fi privita nu tocmai pozitiv. Si stiti cum se spune: un client nemultumit va spune parerea lui despre companie altor zece persoane, pe cand un client multumit va impartasi experienta unui numar de trei ori mai mic de persoane.

Totusi, in epoca tehnologiei, s-a gasit o solutie extrem de eficienta pentru a tine evidenta angajatilor: pontajul electronic. Dar pana sa vorbim despre acest subiect, sa ne intoarcem putin in timp. Poate va aduceti aminte din unele filme care prezinta mai ales SUA in perioada interbelica, cand muncitorii veneau la serviciu si se aliniau, cu niste cartoane in mana pe care le prezentau unui om de la un ghiseu. Aceea este prima forma de pontaj, prin care se verifica cine a venit la munca si cine nu. De asemenea, la sfarsitul programului, oamenii faceau acelasi lucru, iar la finalul lunii, cand venea vremea platii, acele cartonase erau prezentate angajatorului si remuneratia era direct proportionala cu numarul de ore lucrate.

Pe acelasi principiu se bazeaza si sistemele de pontaj electronic din zilele noastre, numai ca sunt mult mai avansate. Acestea se bazeaza pe carduri sau acces biometric, pe baza de amprente, astfel incat sistemul nu poate fi pacalit. Pe langa evidenta angajatilor, aceste sisteme asigura si siguranta personalului, deoarece niciun strain nu poate intra fara permisiune, ceea ce este un lucru extrem de bun, mai ales in cadrul companiilor mari. Daca pana acum cativa ani ne uitam la filme ce prezentau tehnologiile viitorului, acum ne putem bucura de acestea, chiar si prin simple lucruri, cum ar fi pontajul electronic. Nu-i asa ca acum este mult mai usor sa tineti evidenta angajatilor si a pauzelor acestora, fara a fi afectate performantele companiei?

Si daca pentru inceput preturile vi se vor parea putin cam ridicate, ganditi-va ca o investitie in astfel de aparate de pontaj va poate aduce performante mult mai bune din partea angajatilor care vor face tot posibilul sa isi respecte programul de lucru, iar acest lucru va duce treptat si la cresterea performantelor companiei.

Voi ce parere aveti despre pontaj electronic?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.