Citind zilele trecute cate ceva despre fermele de bovine, m-am intrebat totusi, pe langa ferma propriu-zisa si nutretul animalelor, de ce articole de ingrijire a animalelor sau alte accesorii ai nevoie pentru a da drumul unui astfel de proiect.
Asa ca am intrat pe site-ul www.evolutiadan.ro, in categoria articolelor de ingrijire a bovinelor si am vazut nu mai putin de 13 astfel de tipuri de articole, primele pe lista fiind ustensilele de ecornare si castrare. Urmeaza pe lista clestele de marcare alaturi de markerele pentru inscriptionarea crotaliilor. E nevoie si de recipiente de adapare, adapatoare cum sunt numite pe site, fabricate fie din plastic, fie din fonta sau inox. Printre alte accesorii se gaseste si o clema pentru imobilizarea cozii in timpul mulgerii, dar si un inel nazal pentru tauri. Surprinzator, exista si o ruleta speciala pentru evaluarea greutatii aproximative a animalelor, exprimata in kg, ruleta ce poarta denumirea de animetru. Capestrele sunt si ele importante, fiind disponibile atat din material sintetic cat si din piele, dar si coliere de asemenea din material sintetic.
Printre cele mai importante articole de ingrijire a bovinelor se afla cele ce tin de igiena ongloanelor, adica a copitelor. Ustenstilele uzuale sunt clestele pentru taierea ongloanelor, discul abraziv, cuva pentru dezinfectie, dar si incaltamintea specifica – saboti folositi in cazul diverselor tratamente. Exista, automat, si solutii dezinfectante, bactericide si antifungice, ce ajuta la prevenirea posibilelor afectiuni ale ongloanelor, dar si asa numitul gudron de “Norvegia”, o solutie cu proprietati bactericide si insecticide ce protejeaza, intretine si “hraneste” tesuturile.
La fel de importanta este si igiena ugerului, accesoriile folosite fiind hartia igienica si servetelele umede, alaturi de lavete impregnate cu agenti de curatare care in plus si catifeleaza ugerul. Este indicata si folosirea unei creme ce relaxeaza si hidrateaza tesutul mameloanelor, dar si un dezinfectant ce trebuie aplicat dupa muls. Vorbind de muls, sa nu uitam mulgatoarele, aparate concepute pentru aceasta activitate si care difera de la model la model in functie de capacitatea de mulgere si volumul rezervorului de colectarea laptelui.
Alte accesorii des intalnite sunt simplele perii sau tesala. Iar pentru vitei exista bidoane de alaptare de diferite dimensiuni, dar si aparate de incalzire a laptelui. Pe site gasiti si instrumente folosite in medicina veterinara, insa, asa cum e logic, indicat ar fi sa le lasati in seama doctorului veterinar, cel mai in masura a le pune la lucru atunci cand e cazul.
Leave a Reply