Externalizarea serviciilor de resurse umane

Criza economico-financiara a reorganizat piata muncii si a impus cu totul alte reguli pentru companii, indiferent de numarul angajatilor. Pe langa reducerea numarului de angajati si comasarea unor posturi, companiile au inceput sa ia in calcul posibilitatea externalizarii unor servicii de care nu aveau nevoie in permanenta. Astfel, cheltuielile cu angajatii se reduceau seminificativ si se puteau mentine pe ,,linia de plutire” pana cand criza ar fi trecut.

Dintre serviciile care pot fi externalizate se numara serviciile de contabilitate si serviciile de resurse umane. In functie de activitatea firmei, domeniul de activitate si numarul de angajati, aceste servicii pot fi solicitate lunar sau de mai multe ori pe luna. Companiile care isi ofera serviciile in aceste domenii au devenit din ce in ce mai numeroase, asa ca angajatorii nu vor intampina probleme in a alege firma care li se potriveste cel mai bine, din toate punctele de vedere.

Si daca vorbim despre cele mai utilizate servicii externalizate, acestea sunt de departe serviciile de resurse umane. De ce? Pentru ca aceste servicii nu sunt utilizate zilnic, ci de cateva ori pe luna, asa ca nu avea rost ca firmele ce abia se mai mentineau la limita rentabilitatii sa mai plateasca si unul sau doua salarii in plus pentru oameni care sa se ocupe de resursele umane.

Concret, care sunt serviciile de resurse umane? In primul rand, cele care tin de integrarea angajatilor noi: intocmirea si inregistrarea contractelor individuale de munca, intocmirea actelor aditionale la contractele individuale de munca. Bineinteles, se pot intocmi si decizii de incetare a contractelor de munca. Apoi, servicii legate de plata angajatilor: inregistrarea si actualizarea registrului de evidenta a salariatilor, intocmirea statelor de plata, calcularea taxelor aferente salariilor,  intocmirea  declaratiilor fiscale si a ordinelor de plata. Si bineinteles, servicii legate de anumite acte necesare angajatului: intocmirea adeverintelor de salarizare si intocmirea si depunerea fiselor fiscale pentru salariatii societatii.

Acestea nu sunt singurele servicii oferite de companii, iar consultanta privind aplicarea legislatiei muncii este un alt subiect adus in atentie si de care angajatorii au nevoie. Asadar, daca aveti o companie si vreti sa externalizati serviciile de resurse umane, acum stiti de ce servicii puteti beneficia, in functie de profilul companiei voastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.