Nascuti pentru a alerga

     Da, este titlul cartii lui Cristopher McDougall, iar pentru cei ce se intreaba ce-i cu acest articol, ei bine, explicatia e simpla, dar pentru unii suprinzatoare. Sa fii sportiv nu inseamna doar partea fizica, sa tragi de fiare, sa alergi, sa mananci, sa te odihnesti sau alte componente specifice fiecarui sport in parte. Nu, este vorba si de componenta psihica, sociala. Ai nevoie sa te documentezi, sa fii in permanent contact cu ultimele inovatii in domeniu, cele mai recente studii, metode de antrenament, instructionale si nu doar atat … inseamna sa studiezi. Asemeni clipelor in care invatam pentru tezele din timpul liceului sau examenele din facultate, si acum studiez cu gandul la testul final ce va veni pe in ring, in cusca sau pe saltea. Unii vor spune e ceva pueril, ca presiunea e inexistenta, nu exista termen de comparatie….. asa e, daca nu acorzi importanta pregatirii tale ca sportiv, asa cum ai facut-o in situatii, nu vei resimti nici o presiune, pentru ca rezultatul e deja decis: esec.

     Revenind la titlu, pentru cei ce nu au avut oportunitatea de a pune mana pe carte, ea prezinta povestea unui trib de amerindieni, Tarahumara, un grup de alergatori fantastici, capabili sa alerge sute de kilometri fara oprire, o comunitate neatinsa de evolutia societatii din jur. Multi din cei care alearga frecvent au simtit de-a lungul acestor sesiuni de antrenament o senzatie de pace interioara, cu oarecare tenta de regresie temporala. Autorul chiar a pus cap la cap informatiile culese, una din teoriile rezultate fiind aceea ca simpla alergare este unul din procesele evolutiei umane fata de celelalte specii. Oricare ar fi concluzia cartii, conteaza ca am citit-o. Ca m-am documentat, ca reusesc in continuare sa vad sportul ca pe ceva mai mult decat o activitate fizica, una socio-umana.

     Se pare ca acea simpla alergare va dainui in continuare, ca dintotdeauna, legand oamenii de pretutindeni. Eroul de la Termopile, Oscar Pistorius (sprinteur-ul cu proteze in loc de picioare) sau simplii indieni Tarahumara, cu totii se pare ca au avut in minte si-n inima acest proverb african:

“In Africa, in fiecare dimineata se trezeste o gazela. Ea stie ca daca in acea zi nu va alerga mai repede decat cel mai rapid leu, va muri sfasiata.

In Africa, in fiecare dimineata se trezeste un leu. El stie ca daca in acea zi nu va alerga mai iute decat cea mai inceata gazela, va muri de foame.

Nu conteaza daca esti leu sau gazela. Important este sa te prinda dimineata alergand!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.