Un site este asemenea unei afaceri, mai ales cand decizi sa il monetizezi: in primul rand, il faci cat mai atractiv din punct de vedere estetic, apoi ai grija sa scrii un continut original si sa il promovezi astfel incat sa atraga cat mai multi cititori. Dar ce se intampla atunci cand iti dai seama ca subiectele abordate de tine nu sunt tocmai originale, mai ales cand site-ul apartine unei niste foarte cunoscute, de exemplu nisa auto? Cum reusesti sa te diferentiezi de celelalte site-uri si sa directionezi cititorii spre tine, pentru a fi apreciat? Totul consta in optimizare, mai exact SEO (Search Engine Optimization). Ce inseamna de fapt SEO? Tradus mot-a-mot ,,Optimizare Motor de Cautare”, privind in sfera mai larga, optimizarea site-urilor pentru motoarele de cautare. Ca sa explic mai bine: cand vreti sa cautati ceva pe Google de exemplu (care este cel mai utilizat motor de cautare), scrieti un cuvant sau un grup de cuvinte, iar apoi va selectati din lista site-ul care corespunde cel mai bine cerintelor voastre. De cele mai multe ori se intampla sa fie chiar primul. Cum este acest lucru posibil? Cu ajutorul ,,cuvintelor cheie”, tag-uri. Daca de exemplu cineva scrie un articol despre ,,masini”, la completa in casuta adecvata cuvintelor cheie (fiecare platforma pe care functioneaza site-urile are o asemenea optiune) cuvinte care se regasesc in text si sunt cruciale. De exemplu, marci de masini, tipuri de masini, poate un nou model ce va fi lansat, ceea ce i se pare autorului reprezentativ pentru acel text. Daca acele cuvintele cheie sunt bine alese, cand cineva o sa tasteze pe Google ,,marci de masini”, primul link va fi al textului de mai sus.
Cam asa se realizeaza in mare optimizarea pentru motoarele de cautare. Bine, cuvintele cheie sunt doar o parte din instrumentele folosite pentru a optimiza un site. Cert este ca solutii sunt destule, iar pseudo-specialisti sunt foarte multi. De aceea, trebuie sa va interesati de dinainte despre optimizare motoare de cautare, pentru a sti macar in linii mari ce presupune, iar apoi sa apelati la o firma serioasa, care stie ce face. Am intalnit o firma care utiliza procedee de tip spam si link-building agresiv in promovarea site-urilor clientilor sai, iar la putin timp, inevitabilul s-a produs, iar site-urile au fost penalizate. Poate cei care le detineau nici nu stiau ca s-a intamplat din cauza ,,specialistilor”, de aceea nu i-au tras la raspundere.
In concluzie, daca doriti optimizare motoare de cautare pentru site-ul vostru, studiati bine ofertele si mai ales cautati pareri despre firmele care va par cele mai convenabile.
Leave a Reply