Analiza pietei de vanzari auto

      Piata auto a devenit de ceva timp o competitie din ce in ce mai stransa, in mare parte si din cauza nesigurantei financiare atat la nivelul populatiei cat si al agentilor economici. Vorbind in ansamblu, nimeni nu se mai grabeste sa arunce cu bani in toate partile, iar investitiile, desi exista, sunt analizate din nou si din nou inainte de a fi implementate, pentru a minimiza cat se poate de mult eventualele riscuri.

     Asa stau lucrurile pe caz general si desigur la fel se intampla in cazul pietei auto. Pentru ca, pana la urma, un autoturism reprezinta o investitie care va inghiti bani, mai multi sau mai putini, inca de la momentul achizitiei. Vorbim desigur despre combustibil, asigurari, consumabile, revizii, taxe si impozite. Tocmai de-asta cei ce au nevoie sau pur si simplu isi doresc un autoturism iau din ce in ce mai des in calcul masinile la mana a doua, incercand sa micsoreze cel putin costul initial. Ar fi interesant de vazut si o statistica a cautarilor online de genul “anunturi auto” sau “vitan auto” pentru a sti, macar orientativ cat de puternic este interesul pentru autoturisme second-hand.

     Ultimele informatii venite din partea APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile) arata ca piata auto a crescut pana in luna iulie cu 15,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea autoturismelor fiind de 13,4%, insa lucrurile incep sa se tempereze desi programul Rabla este in plina desfasurare. Preferinta pentru motoare diesel se transpune intr-o cota de 54%, insa in scadere continua din ianuarie. Ce-i drept, evolutia tehnologica a ultimilor ani a cam egalizat cele doua tipuri de motorizari cu combustibil clasic, consumul masinilor pe benzina ajungand sa rivalizeze cu cel al motoarelor diesel.

     Numarul de autovehicule aduse din strainante a crescut cu 13% fata de perioada similara din 2014, 135208 de autovehicule trecand granita in tara noastra in aceste prime sapte luni. Dintre ele, trei sferturi sunt vechi de cel putin opt ani, prag la care pot intra in programul Rabla. Cele mai multe dintre ele ajung in mediul online, fiind usor de gasit printre multele anunturi auto.

     Cum sa-ti alegi un autoturism second-hand cat mai bun e insa o alta discutie, destul de lunga si complexa, care merita propriul ei articol. Totul insa pleaca rasfoind paginile electronice ce abunda de masini asteptand sa fie cumparate, mai mici sau mai mari, mai noi sau mai vechi, motoare diesel sau pe benzina, dupa gusturile si preferintele tuturor.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.