Articol pro-steroizi

      Da, ati citit bine, PRO-STEROIZI. Ca urmare a articolului despre dopaj, sau mai bine zis a criticilor primite pe conturile de messenger si facebook, public acum si motivele, sau mai bine zis motivul pentru care sunt perfect de acord cu utilizarea acestor substante “extrem de periculoase”.

    Motivatia este cat se poate de simpla: cortizonul. La origine, cortizonul este un hormon natural produs la nivelul glandelor suprarenale, fiind esential pentru functionarea normala a corpului, mai ales cand suntem supusi stresului fizic sau psihic. Mai exact are functia de a limita inflamatiile, de a normaliza diviziunea celulara, precum si de a opri procesele degenerative si inmultirea formatiunilor tumorale. Ca o completare, lipsa secretiei sau nivelul prea scazut al acestui hormon in corp poarta denumirea de “boala lui Addison”.

     Utilizarea cortizonului are desigur si efecte adverse, unele atat de puternice, incat medicii oscileaza intre nocivitatea bolilor tratate cu acest hormon si cele produse de utilizarea lui. Potentialul organismului de a se apara singur scade in urma utilizarii indelungate a diverselor forme de corticoizi. Printre efectele semnalate se numara: scaderea imunitatii, osteoporoza, retinerea de apa in tesuturi, boli cardio vasculare, ulcer gastro duodenal, fragilitate vasculara, boli infectioase, hipertensiune arteriala, nivel crescut de colesterol, depresie, anxietate, insomnie etc.

     Si acum bomba (sau nu): cortizonul este folosit de sportivi, prin proceduri legale pentru tratarea diverselor accidentarilor (refacere rapida sau calmant). Cu alte cuvinte luam un hormon uman, il sintetizam chimic si il introducem in corpul sportivului pentru a ii imbunatati performantele?  Pana aici suna identic oricarui alt “steroid’. Multi vin si insa si argumenteaza cu aspectul medical, mai exact cel al accidentarii. Va amagiti singuri, e doar un moft al unui copil rasfatat de genul “vreau asta. nu aia”. Multi sportivi participa in competitii sub efectul calmant al cortizonului, ajutandu-i sa ajunga la un nivel mai bun fara a se interzice acest lucru.

     Daca permitem unei singure substante de acest fel, atunci sa nu ne mai ascundem dupa deget: toate ar trebui sa fie legale in mediul sportiv, tinand totusi sub supraveghind utilizarea prin intermediul doctorilor. Reactiile adverse, riscurile, efectele secundare sunt, in mare parte, aceleasi, dar facut cu cap, acest proces poate fi redus la minim din punct de vedere al riscurilor. Inchei acest articol, simplu, parafrazand o replica celebra in istoria omenirii:

     Lasati “steroizii” sa vina la noi!!!

 

4 thoughts on “Articol pro-steroizi

  1. Pingback: Articol pro-steroizi | Alex Zaharia | BunDeCitit.ro

  2. nu cred ca e in beneficiul nimanui folosirea steroizilor..daca tot faceti sport si vreti s fiti sanatosi faceti fara injectii sau alte medicamente dopante..si nu uitati…cat timp le folosesti esti mare si tare ,iar dupa aceea…ramai numai u cu tine si apar problemele :)))

    • te contrazic. asemeni oricarui alt medicament sau chiar aliment, excesul poate dauna. dar un tratament urmat cu cap si responsabilitate minimizeaza efectele. in plus, ai folosit sa vezi efectele post-ciclu? daca nu, probabil ai auzit vechiul mit “cand te lasi, scad muschi etc”. tin sa te-anunt ca nu e asa;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.