Care sunt cele mai comune urgente stomatologice?

Printre cele mai mari dureri pe care le poate simti un om se afla si cele de dinti. Dintii sunt singurele oase neprotejate ale corpului omenesc, de aici si sensibilitatea in ceea ce ii priveste. Ce-i drept, sunt destul de rezistenti dintii si au si un strat protector (smaltul). Insa, din cauza alimentatiei necorespunzatoare, din cauza geneticii, a anumitor carente din organism si mai ales, din cauza igienei dentare necorespunzatoare, dintii pot avea de suferit. Stim cu totii ca in tara noastra, nu exista o cultura a igienei dentare. Foarte putine persoane au o igiena completa, formata din spalat pe dinti de doua ori pe zi, utilizat ata dentara si apa de gura. Multe persoane nu se spala nici macar o data pe zi, iar de aici si pana la carii si alte boli dentare nu este decat un pas.

O igiena corespunzatoare este cea care previne cariile si afectiunile gingiilor, alaturi de vizita la medicul dentist macar o data pe an, ideal fiind de doua ori pe an. Iar daca aveti deja probleme, cu atat mai mult ar trebui sa vizitati medicul dentist pentru controalele de rutina si de la primele simptome ale unei probleme.

La noi in tara, inca mai exista teama de a merge la medicul stomatolog. Si este de inteles, avand in vedere ca in unele cabinete nici acum nu se foloseste anestezie sau se foloseste una foarte slaba, chiar daca pacientul are dureri mari in timpul lucrarii. Din pacate aceasta este realitatea si oamenii prind frica. Cei care aveti peste 20 de ani, daca ati avut nevoie de dentist in adolescenta, cu siguranta nu ati primit anestezie, chiar daca plateati pentru ea.

Insa, teama de a merge la medic poate fi alungata. Sunt foarte multe cabinete stomatologice unde pacientii sunt tratati cu respect, unde procedurile sunt explicate inainte, se discuta planul de tratament si cele mai bune optiuni, iar lucrarile dentare nu trebuie sa presupuna dureri insuportabile. Asa ca daca va este teama de dentist, cautati un cabinet dentar curat, cu aparatura moderna si mai ales cu medici foarte bine pregatiti si empatici. Este foarte important sa aveti incredere in medicul pe care il alegeti si sa comunicati in permanenta cu el. Nu trebuie sa va fie teama sa intrebati sau sa spuneti daca va doare.

Si ar fi de preferat sa va rezolvati problemele inainte sa se transforme in urgente stomatologice. Asa cum spuneam, durerile de dinti sunt groaznice si numai cine a trecut prin asa ceva stie. Nu e nevoie sa ai un dinte rupt sau un abces pentru a sti ce inseamna durere. Chiar si o carie poate provoca dureri groaznice, mai ales daca a ajuns foarte aproape de nerv.

Iar daca tot spuneam despre urgente stomatologice, in continuare o sa va prezint cele mai comune urgente stomatologice, care aduc oamenii in cabinetul dentar. In primul rand, durerea de dinti. Aceasta este provocata in general de carii netratate la timp. O alta durere poate fi cea articulara, provocata de blocarea maxilarului. Aceasta se poate rezolva tot la cabinetul dentar.

Apoi, o umflatura in cavitatea bucala, insotita bineinteles de durere. Deja aici lucrurile se complica si se va stabili impreuna cu pacientul cel mai bun plan de tratament (se va incerca in primul rand salvarea dintelui, daca este cazul si nu este mult prea afectat).

Dintii rupti sunt o alta urgenta stomatologica foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor, dar nu numai. Acestia apar in urma unor traumatisme (cazaturi sau loviri) dar pot aparea si din cauza muscatului dintr-un aliment foarte dur. Dintii rupti vor fi reconstruiti si nu trebuie sa va faceti griji in privinta aspectului final.

Daca aveti lucrari dentare (fatete, implanturi, coroane, punti, plombe) si observati ca aveti dureri sau ca s-au desprins ori rupt, trebuie sa mergeti cat mai repede la dentist pentru a repara problema. Si nu in ultimul rand, sangerarea dentara ar trebui sa va trimita urgent la medicul vostru dentist.

In incheiere, vreau sa va recomand un cabinet dentar in Cluj. Este vorba despre Prolident si ii puteti urmari si pe pagina de facebook Prolident, iar mai jos aveti datele de contact. 

+40-264-542-446, STR. MEMORANDUMULUI, NR. 8, Cluj-Napoca, Cluj, Romania Orar Clinica L-V: 8-19 | S: 9-13 | D: Inchis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.