Ce mai mancam?

     Asa e, ce mai mancam, acum ca vom taia si grefele de pe lista. Cel putin asa recomanda doctorii, ale caror ultime studi atesta faptul ca aceste fructe atat de benefice ficatului interactioneaza cu medicamentele anti-colesterol, anti-cancer sau pentru tratarea afectiunilor cardiace. Numarul acestor produse a crescut de la 17 la 43 in 4 ani, asa ca s-a ajuns la acest avertisment impotriva grefelor, de altfel indicate pana acum in consumul zilnic.

     Ceea ce e dubios e cum se face ca acele substane active sau latente din medicamente nu au fost testate pana acum in relatie si cu acest aliment, sau daca da, cum se poate ca numarul lor sa creasca? Sa acuzam cercetatorii de mal-praxis din cauza testelor eronate? Detaliile tehnice suna cam asa: grefele contin un grup de substanţe chimice cunoscute sub numele de furanocumarine, ce se mai găsesc şi în portocalele de Sevilla, în lime şi în pomelo. Furanocumarinele se agata de enzima CYP3A4, avand un rol important în descompunerea anumitor medicamente. Dacă această enzimă este inactivată, prea multe medicamente vor rămâne în sistemul pacientului pentru timp îndelungat, avand ca rezultat efecte secundare precum moartea subită, distrugerea rinichilor sau sângerări gastrointestinale.

     Ceea ce incearca sa spuna ca toate aceste afectiuni cauzate de acest banal fruct au fost cercetate amanuntit de-abia acum, dupa zeci de ani in care doctorii au recomandat, repet, consumul zilnic de grefe. Ceva e dubios, foarte dubios. Personal am o bunica cardiaca, cu afectiuni destul de mari ale aortei, un pre-infarct si un infarct suferite pana acum si o punga cu medicamente dupa ea. Si totusi nu a patit nimic consumand regulat atat grefe cat si pomelo. Si nu doar ea, cunosc o gramada de astfel de cazuri, asa ca , pentru cei ce citesc articolul, nu va lasati influentati de informatii scornite din lipsa de activitate.

 

2 thoughts on “Ce mai mancam?

  1. Totul e relativ. Nu cred ca toti oamenii sunt afectati de nu stiu ce substante chimice care s-ar afla in grepfruturi, chiar daca anumite medicamente. Totusi, as fi circumspect.
    La multi ani!

    • exact asta am incercat si eu sa subliniez, plus intarzierea acestor “teste” de verificare a efectelor secundare, care de altfel au loc inainte de lansarea pe piata a medicamentelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.