Consultanta fiscala

     De doua luni si ceva am inceput a doua facultate, axata pe economie, mai exact finante, banci si contabilitate, si am avut o surpriza sa vad cata bataie de cap e in domeniul asta. Ma asteptam sa nu fie de joaca, dar tot am fost luat prin surprindere cand am intrat in contabilitate si finante publice. De ce stau lucrurile in felul asta? Pentru ca Romania, ca membra a Uniunii Europene, trebuie sa-si adapteze sistemul fiscal si legislatia in vigoare conform normelor si standardelor europene, iar procesul de care vorbim nu e unul lejer sau de scurta durata. Ati putea intreba de ce mai avem de lucrat la acest capitol din moment ce am fost deja acceptati? Raspunsul e ca unele aspecte nu au putut fi schimbate decat efectiv dupa accederea in Uniune, in cadrul careia am putut fi acceptati de-abia dupa ce am facut primii pasi in aceasta directie, altfel spus primele modificari.

     In plus, fiecare stat e diferit de celalalt, iar problemele de ordin financiar sunt specifice fiecarei tari in parte, asa incat adoptarea unei legislatii comune e inca in lucru, in timp ce statele membre au de organizat simultan propriile lor sisteme financiare. Vorbind strict pe cazul tarii noastre, o firma, un agent economic trebuie sa acorde zilnic atentie legislatiei in vigoare si modificarile survenite, pentru a fi sigur ca isi desfasoara activitatea economica in legalitate. Sunt atatea aspecte de care trebuie sa tii cont, impozitul pe venitul global, impozitul pe salariu, deduceri, declaratii, fise fiscale, impozitul pe profit cu ale sale alte deduceri, TVA (taxa pe valoare adaugata, care la randul ei e tot impozit), contributiile sociale, atestarea fiscala, si binenteles controalele fiscale aferente. Vazand acum toata bataia de cap cu care are de-a face o firma, ajung la parerea ca cel mai indicat e sa colaborezi cu cineva specializat pe consultanta fiscala, cineva care sa fie la curent cu toate modificarile din domeniu pentru tine, care sa tina evidenta schimbarilor si modului in care acestea iti afecteaza firma.

     Si sunt sigur ca va fi un an 2014 extrem de interesant din punct de vedere al legislatiei economico-financiare, mai ales tinand cont de ultimele discutii privind modificare cotei unice de impozitare si a TVA-ului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.