Cum au aparut balustradele

     V-ati intrebat vreodata de unde vine cuvantul “balustrada”? Conform dictionarului explicativ al limbii romane, balustrada este acel element de constructie folosit pentru a margini o scara, un pod, un balcon, chiar si puntea unei nave si asa mai departe. Nimic nou pana aici, poate doar putin legat de folosirea aceluiasi termen si cand vine vorba de nave maritime, insa pana la urma scopul si functia ramane aceeasi.

     Denumirea vine insa din limba latina, mai exact din cuvantul “balaustium”, desemnand desigur acelasi element de protectie aferent unei scari, unui pod etc. Dat fiind ca exista un termen in latina pentru acest element constructiv, ne dam seama ca balustrada nu este ceva tocmai nou, ci dateaza inca din timpul civilizatiei asiriene, cu mult, mult timp inaintea zilelor noastre. Italienii insa le-au popularizat in randul maselor, folosindu-le constant de-a lungul timpului in diversele lor creatii arhitecturale.

     Balustrada insa nu joaca doar rolul de element decorativ, ci dimpotriva, are o parte functionala extrem de importanta, fiind un element de protectie mereu necesar al suprafetelor pe care le delimiteaza. Nu multi s-ar incumeta sa urce scari fara balustrade laterale, cum nici balcoanele n-ar mai avea niciun farmec fara aceste elemente suplimentare si totodata ar deveni, intr-o clipa de neatentie, periculoase pentru noi oamenii.

     Revenind insa la partea estetica, tendintele s-a schimbat de-a lungul timpului, ajutate si de evolutia tehnologica, astfel ca in ziua de azi nu e nimic neobisnuit sa vedem balustrade din inox cu panouri din sticla securizata, solutii intalnite atat in cladirile de birouri cat in locuintele personale. In plus, astfel de solutii mai au un avantaj practic – sunt usor de intretinut, atat din punct de vedere al curateniei cat si al urmelor de uzura aparute in timp.

     Desi sunt usor de montat in orice tip de spatiu, e de la sine inteles ca astfel de balustrade, sa le zicem moderne, se vor preta mai bine anumitor ansambluri arhitecturale. E cam greu sa ne imaginam o cabana traditionala de munte cu a sa scara scara interioara si al sau balcon avand o balustrada din inox si sticla securizata, insa intr-o casa noua, cu ceva tente moderniste / simpliste, o astfel de solutie tehnica va completa de minune decorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.