De ce este important sa avem ups centrala termica?

Sunt sigur ca multi dintre noi s-au convins de ceva vreme de eficienta centralelor termice, iar astazi vom vorbi despre un ajutor al lor, ups centrala termica. Daca ai o centrala, nu doar ca ai caldurica si implicit o baie fierbinte asigurate oricand, la orice ora, dar iti amortizezi investitia extrem de repede. Hai sa vedem practic. Iarna trecuta, pentru garsoniera in care stau plateam cam 200 de lei lunar numai pentru caldura, plus intretinerea aproape de 100 lei. In timp ce cu maxim 200 acopereai totul in cazul unei centrale de apartament, insemnand ca in doi ani iti recuperai investitia, fara a pune la socoteala avantajele de a nu depinde de un sistem centralizat de incalzire. Caci pe mine unul mereu ma prindea in ofsaid sistemul asta centralizat, mai exact mereu aveam norocul de a gasi apa calda oprita cand aveai mai mare nevoie de ea. Si exceptand iarna, poate racesti vara si ai nevoie de o baie fierbinte, pentru care poti astepta destul de mult pana sa binevoiasca a ajunge in cada, dat fiind ca oricum e cald afara, ce mai ai nevoie de apa calda. Si revenind la acest detaliu infim, pretul, de ce ar vrea cineva sa plateasca pe timp de iarna separat caldura si apa calda, ambele la un pret enorm, cand poti folosi apa rece, la un pret mult mai mic, pe care centrala sa o incalzeasca foarte usor si cu un cost mult mult mai mic si intr-un timp mai scurt.

     Si pentru ca tot vorbeam de timp, am observat ca obiceiul celor ce se ocupa de incalzirea comuna este de pe modelul antrenamentelor fizice HIIT (High Intensity Interval Training): te sufoca cu caldura timp de 2 ore, incat esti nevoit sa deschizi geamurile in plina iarna, apoi te lasa cu amintirea senzatiilor tropicale mult timp dupa ce caldura efectiva s-a consumat. N-ar fi mai indicat sa iti setezi tu pragul termic dorit, sa lasi centrala sa mearga, iar cand temperatura scade atingand acel prag sa porneasca iar, asigurandu-ti astfel un ambient placut si constant de-a lungul timpului.

     Problema a fost mai mereu tipul centralei de apartament, pe gaze sau pe curent electric? Ce-i drept, si cea pe gaze are nevoie de ceva curent electric pentru a functiona, insa cele electrice se bazeaza exclusiv pe asa ceva, iar randamentul lor se pare ca este putin superior celor pe gaz. Dar si intr-un caz si in celalalt, ce te faci daca se taie curentul? Pentru ca e o situatie destul de delicata, lasand la o parte pentru moment disconfortul creat si faptul ca va trebui sa te imbraci mai gros, dar scaparile de gaze naturale din acele cateva secunde de oprire brusca a centralei, sau, privind mai departe putin, arderea componentelor in cazul unui curent cu fluctuatii de tensiune prea mare reprezinta o situatie ce nu trebuie trecuta cu vederea. Solutia e una la indemana, sursele independente de curent alternativ, un fel de baterii ce pot fi adaptate pentru diverse situatii. Ganditi-va la un laptop pornit,cu bateria in el si cablu de alimentare conectat, intr-un moment in care se taie curentul. Se opreste laptopul? Nu, deoarece bateria intra instantaneu in functiune. Cam asa sta treaba si cu un ups centrala termica, va fi mereu acolo pentru astfel de situatii, diferenta fiind insa ca ups-ul asigura energia necesara pentru o perioada scurta de timp, de regula intre 3 si 30 de minute, desigur, cu exceptii, iar uzura sa se va vedea destul de tarziu in timp pentru ca investitia sa merite, tinand cont si de penele de curent dese ce au loc la noi in tara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.