In ziua de astazi, se vorbeste tot mai mult de termenul de calitate. Dar ce inseamna acest lucru? Calitatea este definita de catre specialisti ca fiind proprietatea unui produs sau serviciu de a fi conform standardelor. Asadar, in teorie, toate produsele si serviciile ar trebui sa fie calitative, insa in practica lucrurile nu stau deloc asa. Sunt si foarte multe produse care nu respecta regulile de calitate, iar pretul nu este deloc un indicator dupa care sa ne ghidam. Cred ca si voua vi s-a intamplat de multe ori sa cumparati un produs scump si sa va dati seama ca nu este bun sau un serviciu prestat nu a fost conform asteptarilor (cel mai des se intampla asta in saloanele de infrumusetare spre exemplu).
Din pacate, mereu vor exista produse si servicii necalitative pe piata, iar noi trebuie sa invatam cum sa ne ferim de ele. O solutie ar fi sa alegem doar produse si servicii ale companiilor care ne garanteaza caliatatea. Cum? Prin implementarea sistemelor de calitate pentru domeniile in care activeaza. Acestea sunt certificari ale garantiei si nu se obtin decat in urma unor evaluari foarte stricte si adoptarea anumitor standarde.
Implementarea unui sistem de management al calitatii dureaza un timp si este necesara parcurgerea mai multor pasi. Sunt mai multe tipuri de certificari, iar cele din familia ISO 9000 sunt cel mai des implementate, in special ISO 9001. Spre exemplu, ISO 9001:2008 este un sistem de management al calitatii, orientat spre satisfacerea cerintelor clientilor.
Cum puteti beneficia de un sistem de management al calitatii? Trebuie in primul rand sa apelati la o companie specializata, care are dreptul sa acorde astfel de certificate. Apoi, in functie de discutiile preliminarii, veti afla ce este nevoie sa faceti, astfel incat sa corespundeti standardelor. Implementarea este un proces de durata, dar cu satisfactii mari atat pentru companie, dar si pentru clienti. Dintre beneficiile de a implementa o certificare ISO 9001 se numara: reducerea cheltuielilor prin eficientizarea utilizarii resurselor, reducerea cheltuielilor prin eliminarea neconformitatilor, cresterea satisfactiei si loialitatii clientilor, angajati motivati, dedicati, responsabili si implicati in cadrul organizatiei si multe altele.
Iar o parte dintre principiile dupa care se bazeaza un astfel de sistem sunt: orientarea catre client, Leadership, implicarea personalului, abordarea bazata pe proces, abordarea managementului ca sistem. Si pentru ca am vorbit despre etapele implementarii unui astfel de sistem, enumaram doar cateva: desemnarea echipei de audit (auditori si/sau experti tehnici), intocmirea planului de audit, pregatirea documentelor necesare realizarii auditului, desfasurarea auditului de evaluare, intocmirea raportului de audit, evaluarea raportului de audit si luarea deciziei privind emiterea certificatului, audit de supraveghere I – la 12 luni de la emiterea certificatului. Apoi, va mai urma un audit de supraveghere, la 24 de luni de la emiterea certificatului si inca unul la 36 de luni, pentru recertificare.
Iar in ceea ce priveste preturile, trebuie sa discutati direct cu reprezentantii companiei care se ocupa cu certificare ISO 9001. Insa, trebuie sa stiti ca pretul nu conteaza atat de mult, iar cheltuielile se vor amortiza prin cresterea vanzarilor, multumita satisfactiei clientilor. Asadar, acum stiti ce aveti de facut daca doriti o certificare ISO 9001.
Leave a Reply