Despre auditul financiar statutar

Pentru ca o afacere sa fie de succes si sa inregistreze o cota de piata mare, tintind la pozitia de lider pe piata, trebuie ca toate procesele desfasurate inauntrul ei sa se desfasoare in parametrii normali si angajatii sa fie multumiti. Conteaza foarte mult tipul de management adoptat de catre intreprindere: se stie ca managerii autoritari, care nu fac altceva decat sa dea ordine, fara sa se consulte in prealabil cu managerii de departamente, nu vor face altceva decat sa aduca firma in pragul falimentului. Un astfel de management defectuos nu numai ca va afecta performantele firmei, ci si angajatii, care in loc sa evolueze si sa isi dezvolte abilitatile, vor stagna, iar cariera lor se va opri la un anumit punct.

In cazul in care se adopta un management bazat pe cooperare, pe intelegere, in care firma functioneaza exact ca un ceas elvetian, toate piesele imbinandu-se si completandu-se reciproc, succesul este mult mai aproape decat v-ati fi asteptat. Si totusi, daca ati cunoscut succesul si vreti sa fiti siguri ca nimic nu il va umbri, este bine sa stiti exact ceea ce se petrece in firma, de la cele mai mici structuri, pana in varful piramidei ierarhice. Si pentru a fi siguri ca veti avea cele mai sigure si obiective rezultate, este bine sa apelati la firme specializate, cum ar fi cele pentru audit financiar. Mai exact, puteti apela la un audit financiar statutar, care va reflecta exact situatia financiara a firmei si performantele ei.

In decursul auditului financiar statutar se pot verifica bilantul, contul de profit si pierdere si alte elementele asemanatoare, in functie de sistemul contabil adoptat de catre intreprindere. Teoretic, auditorul statutar ar putea interveni oricand in scopul de a verifica situatia financiara, insa nu poate perturba activitatea firmei decat atunci cand sunt motive intemeiate ca nu este in regula ceva.

Sunt multe cazurile in care managerul general, datorita experientei, a suspectat pierderi financiare care la prima vedere par infime, insa adunand sumele, la sfarsitul exercitiului financiar, lucrurile nu sunt atat de roz. Intr-un astfel de caz, pentru a gasi exact elementul perturbator, nu se poate face o sedinta in care sa se ceara explicatii, pentru ca vinovatii vor fi alertati iar pentru o perioada lucrurile s-ar putea opri. Cea mai buna solutie este apelarea unui auditor statutar care va lamuri lucrurile rapid si va depista problema fara ca vinovatii sa aiba timp sa o remedieze temporar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.