Despre basmele romanesti

Stiti zicala ,,ai carte, ai parte”. Consider ca ea se aplica perfect in ziua de astazi: oamenii care au invatat si care s-au perfectionat intr-un domeniu, au reusit sa lucreze fara sa resimta oboseala sau frustrarile. Si cand ma refer la ,,carte” nu ma refer doar la ceea ce se invata la scoala. Da, este importanta scoala, insa daca un copil are o adevarata pasiune pentru una dintre materii, ar trebui incurajat sa invete mai mult despre acea materie, sa se axeze exact pe ce ii place. Sunt copii carora le place enorm biologia si care au sanse mari sa devina medici. Ori copii care adora desenul si vor face o cariera din asta, poate chiar arhitecti sau designeri.

Ideea este ca trebuie sa incurajam copiii, pentru ca ei stiu mai bine ce le place. Eventual, daca noi credeam ca domeniul pe care se axeaza nu il va ajuta prea mult in viata si nu isi va putea construi o cariera, ar fi bine sa ii oferim alternative, dar tot bazate pe preferintele lui.

Insa, indiferent de pasiunile si hobby-urile copiilor, ar trebui sa le insuflam si dragostea pentru lectura. Nu stiu voi, dar eu imi aduc aminte ca aveam colegi in scoala generala si chiar si in liceu, carora nu le placea sa citeasca nimic. Pentru ei, cititul era la fel de plictisitor ca rezolvarea unui exercitii de matematica spre exemplu. Si aceasta nu este tocmai un lucru bun, pentru ca stim cu totii cum dezvolta cititul imaginatia, imbogateste vocabularul si antreneaza mintea. Astfel, copiii ar trebui sa isi dea seama ca pot ajunge sa citeasca de placere si nu din obligatie pentru scoala.

Dar, pentru acest lucru, este nevoie si de ajutorul parintilor. Cel mai bine ar fi ca dragostea pentru carti sa fie insuflata inca din primii ani de viata. Copiii ar trebui sa rasfoiasca, impreuna cu parintii, carti adecvate varstei lor, parintii ar trebui sa le citeasca povesti la culcare (poate nu in fiecare noapte, dar macar de 2-3 ori pe saptamana ar fi ideal) iar cand invata sa citeasca singuri, ar trebui sa fie incurajati sa aleaga singuri lecturile, bineinteles recomandate varstei lor.

Si mai ales la varsta scolara, copiii ar trebui incurajati sa citeasca suplimentar, pentru a nu asocia cititul cu lecturile cateodata plictisitoare de la scoala. Cu totii am avut cel putin o lectura care nu ne-a placut. Iar pe langa lecturile de la scoala sau altele suplimentare, ar fi bine sa le prezentam copiilor si basme romanesti. Acestea sunt interesante si copiii le-ar putea gasi frumoase. E drept ca unele dintre au cuvinte care poate nu ar fi potrivite pentru copiii sau situatii care noua adultilor ni se par prea violente, dar nu trebuie sa uitam ca le-am citit si noi la randul nostru si nu le-am perceput asa. Creierul unui copil va intelege altfel un basm si va retine doar esenta, nu scenele violente spre exemplu.

Iar daca preferati varianta audio a basmelor, trebuie sa stiti ca le gasiti si pe Youtube si chiar sunt foarte bine citite si interpretate.

Voi ce parere aveti despre basmele romanesti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.