Despre prietenie

Cred ca toti ne aducem aminte de primele zile din scoala generala. Ar trebui sa ne aducem aminte cu drag, insa sunt si persoane care prefera sa lase acest capitol inchis, din diferite motive. Fie pentru ca au suferit dupa parinti si aveau impresia ca ii abandoneaza (din nefericire, lipsa de comunicare a parintilor conduce la astfel de situatii). Insa, cei care ne aducem aminte cu drag de primele zile de scoala, ne amintim si de planurile pe care ni le faceam atunci si de ce ni se spunea: prietenii din scoala generala vor fi prieteni pe viata.

Nu stiu pentru cati dintre voi este valabil lucrul acesta, dar am auzit ca destul de multe persoane au prieteni din primele zile de scoala, prieteni care au devenit la fel de apropiati ca fratii, iar in unele situatii chiar mai apropiati (in cazul in care relatiile dintre frati nu erau tocmai bune). Asa ca este foarte important ca toti copiii sa inteleaga importanta prieteniei si mai ales a celor formate in primele zile de scoala.

De foarte multe ori, in loc ca aceste prietenii sa fie incurajate, parintii intervin si le ,,strica” din cauza unor motive absurde. Cred ca stiti si voi macar o persoana care le-a spus copiilor ei: ,,nu vorbi cu X sau Y pentru ca…” sau ,,nu stai in banca langa X sau Y pentru ca…” ori ,,X sau Y (prieten bun, poate chiar cel mai bun) a luat 10 si tu doar 9, de ce?”. Si asa apare o invidie nesanatoasa si neproductiva, iar rezultatul nu afecteaza doar copilul caruia i se spun aceste lucruri, ci si eventualele relatii de prietenie.

Bineinteles ca prieteniile nu apar doar la scoala, ci si in alte medii pe care le frecventeaza copilul: la o ora de sport, la un curs de pictura sau de pian, la un atelier de creatie si lista poate continua. De aceea, este important ca in primii ani de viata si nu numai, copilul sa socializeze. Mai importanta decat zeci de optionale dupa scoala si decat note de 10 pe linie este socializarea. Copilul va uita ca a luat numai 10 la matematica spre exemplu, ba poate chiar nu o sa ii foloseasca la nimic pe viitor, daca nu va alege o cariera care sa aiba legatura cu aceasta materie. Insa, faptul ca a socializat si ca a legat prietenii cu alti copii inseamna enorm si va avea numai de castigat din acest lucru. Bineinteles, daca anturajul este unul potrivit. Si cand spun potrivit ma refer ca nu exista reale pericole, nu ca X si Y au note mai mici la invatatura sa ca poate merg la fotbal, lucru care nu este pe placul parintilor.

Iar pentru a-i invata pe copii ce este prietenia, pe langa exemplul personal pe care ar trebui sa il oferim si pe langa incurajarea relatiilor de prietenie pe care vedem ca le are cu anumiti colegi sau alti copii din cercul de socializare, ar trebui sa ii mai invatam si cantece (cand sunt mici) sau sa le citim povesti ori, cand sunt mai mari, sa le spunem citate despre prietenie.

Astfel, copiii vor invata de ce este important sa aiba prieteni si cum sa isi aleaga prietenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.