Idei nastrusnice de la “specialisti”

     Am avut “placerea” azi de a discuta cu un specialist in ale nutritiei, mai exact unul din baietii usor de gasit pe Dorobanti, la -5 grade, in tricou, doar pentru a incerca sa-si evidentieze “patratelele”. Da, v-ati prins, sunt ironic. Contextul discutiei? Sala, intalnirea fiind intamplatoare.

     Revazandu-ma cu “placere” dupa ceva timp, individul m-a intampinat amical: “Te-ai ingrasat ceva!”. Putin surprins, i-am raspuns totusi prompt, zicandu-i ca momentan sunt in perioada de acumulare. Si de-aici o cascada de intrebari, culminand cu cea care a dat tonul unei discutii amuzante: “Da tu cand slabesti cum faci?. I-am explicat destul de calm ca in perioada de slabire reduc cantitatea de carbohidrati pana la 1-1,5 g pe kg corp. Dar raspunsul meu l-a nemultumit total, zicand ca “eu ca nutritionist nu recomand asta, eu scot de tot carbo, nici nu ma uit la ei, cam doua luni inainte sa am vreun shooting” (de mentionat ca omul este si model de meserie). L-am lasat in apele lui, dar acum trebuie sa lamurim unele aspecte.

     Mai intai, sfatul amicului nostru comun este unul cat se poate de prost, gresit, inadecvat. Nu spune nimeni sa ne indopam cu carbohidrati atunci cand dorim arderea grasimilor, dar in nici un caz nu vom renunta complet la ei. De ce? Simplu, deoarece carbohidratii sunt principala sursa de energie pentru corpul uman. Fie ei simpli sau complecsi, buni sau rai, ei vor fi prelucrati primii pentru a obtine energia necesara supravietuirii, daramite cea utila pentru un efort fizic sustinut. Desigur, atat proteinele cat si grasimile, ceilalti doi macronutrienti pot fi descompusi si transformati in energie, dar mult mai greu si la o rata de conversie mult mai mica.

      Iar in al doilea rand, doua luni? Pe bune, doua luni? Bine, bine, inteleg sa renunti la carbo o zi, doua, trei. asa cum multi culturisti sau alti sportivi fac inainte de cantar, dar sunt bine alimentati incat sa faca fata acelor cateva zile. Dar 8 saptamani? Atata timp fara energia necesara fiecaruia din noi? Sa amintim doar cateva din efectele acestui chin indelungat: dezechilibru la nivel celular, scaderea procesului reparator, dezechilibru la nivel celular etc.

      Mai crede cineva ca e un sfat bun?

One thought on “Idei nastrusnice de la “specialisti”

  1. Pingback: Idei nastrusnice de la "specialisti" | Alex Zaharia | BunDeCitit.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.