Inainte de orice antrenament, incalzirea

      Stim cu totii ca un antrenament fara riscuri de accidentare incepe bineinteles cu incalzirea. Executata corect, aceasta reduce riscul de luxatie, intindere, fractura sau uneori chiar si ruptura musculara. Dar, din nefericire, multe persoane nu stiu cum sau prefera sa treaca peste aceasta etapa.

    Cele mai intalnite greseli sunt reprezentate de un timp mult prea mic acordat incalzirii si de neexecutarea corecta a acesteia: de exemplu, am vazut extrem de mult persoane care pur si simplu isi smucesc bratele si picioarele si isi trosnesc un pic gatul si cred ca au terminat. Total gresit, tehnica este incorecta, riscand chiar sa se raneasca in timpul acesteia.

     O incalzire corecta presupune parcurgea mai multor pasi si impartirea ei in etape, in cadrul careia se lucreaza toate grupele musculare, de sus in josul corpului:

 • incalzirea gatului: cu picioarele departate la nivelul umerilor si mainile in sold, se executa miscari de balansare a capului fata-spate, stanga-dreapta, lateral si cercuri, toate executate incet si relaxat.
 • incalzirea umerilor: picioarele departate la nivelul umerilor, mainile pe langa corp si se rotesc umerii usor, atat inspre fata cat si inspre spate.
 • incalzirea bratelor : rotiri ale cotului si ale antebratelor
 • incalzirea mijlocului: cercuri executate in sensul acelor de ceasornic si in sensul invers al acelor de ceasornic si aplecari inspre fata cu mainile pe langa picioare, pana aproape de podea
 • incalzirea picioarelor: rotiri ale gleznei, masarea genunchilor si genoflexiuni.

     Acestea sunt, in mare, cateva exercitii pe care le putem executa toti cei aflati la inceput in salile de antrenament, mai pe scurt, o incalzire pentru incepatori. Zic pentru incepatori, deoarece uitandu-ma la Alex, incalzirea lui dureaza aproape 20 de minute, timp in care executa o multime de miscari diferite, concepute in asa fel incat sa fie adecvate sportului pe care il practica, insa pana acolo noi mai avem asa ca….incalzire usoara. (Andreea)

4 thoughts on “Inainte de orice antrenament, incalzirea

  • te contrazic…incalzirea de dimineata nu influenteaza cu nimic starea ta generala, fiind doar un mit. daca vrei intr-adevar sa ai grija de starea sanatatii, poti incerca un program de exercitii fizice de cateva ori pe saptamana

 1. Pingback: Incalzirea de dinainte de antrenament | Alex Zaharia | BunDeCitit.ro

 2. Cei care nu știu la ce folosesc exercițiile de încălzire, de cele mai multe ori nu prea au treaba cu sportul, în general.. Și cum nu puțini sunt cei care practicã bodybuilding-ul după ureche, nu prea ai ce să le ceri.. De asta se și plâng de întinderi musculare și multe altele.
  Foarte bun și explicit acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.