Obiceiuri alimentare pentru cei mici

     Fara indoiala, nutritia are un rol aparte in viata fiecaruia din noi, fie ca suntem constienti sau nu de acest aspect al conditiei umane. Fie ca acordam sau nu o atentie aparte mancarii in general, totusi alimentele pe care le consumam ne spun intr-adevar ceea ce suntem cu adevarat si ne influenteaza puternic zi de zi, inca din primele clipe de viata.

     Nu putine au fost cazurile cand un copil malnutrit a dezvoltat deficiente cu urmari severe pana in anii adolescentei, in cazul oarecum fericit in care i-a mai apucat. Iar in multe dintre situatii e chiar vina parintilor, ale caror decizii gresite pun copiii in fata unor pericole pe care nu le mai pot evita. Ma amuz de fiecare data cand vad un anume episod din South Park, cand cei 4 prieteni sunt dusi dupa antrenamentul de fotbal direct la KFC pentru o masa muncita din greu.

     Din pacate, devine un trend si la noi, incepand cu acele piureuri din fructe, ambalate cat se poate de frumos in mici borcanele de 130 g la doar 7 lei bucata. Atentie, produs 100% natural, fara conservanti, fara coloranti, fara arome artificiale, dar care e valabil pana in 2015? Cel putin asta scria pe cel pe care l-am vazut azi, produs in 2012. Adevarul e si bunica-mea face niste compoturi, gemuri si dulceturi extraordinare care rezista chiar si un atunci cand (rare situatiile ce-i drept) mai raman cateva nemancate de pe o vara pe alta. Si apoi, mai e pretul, daca tot e asa natural, de ce naiba ai da 7 lei pe un piure din mere, banane, pere si caise de exemplu, cand in orice anotimp gasesti fructe proaspete din care poti face ceva identic cu ajutorul unui blender. Cel putin iarna, mama imi trantea zilnic cate un kg de portocale in fata zicandu-mi sa nu le las prea mult ca vine si partea a doua. Si asta, luand in calcul preturile actuale, la doar 5 lei pe zi, un intreg kilogram de fructe, nu doar 130 de g. Vreti sa vb despre naturalete, prospetime si chestii chimice? In regula, sunt al naibii de convins ca N, firma producatoare, nu are un taram propriu, un fel de N and the Fruit Factory in care experimenteaza tot felul de combinatii cu fructe cat se poate de naturale.

     Chiar azi am asistat la o discutie ce mi-a creat o stare acuta de indispozitie, doi oameni ce pareau a fi trecuti bine de 60 de ani, carandu-si nepotelul de vreo 5-6 ani prin piata, i-au raspuns copilului dornic de un pahar de zmeura de pe una din tarabe: “Nu mamica, nu e buna zmeura, lasa ca iti da buni piure din ala la borcanel.”.

     Mai ramane ceva de zis?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.