Superalimentele – Cele mai nutritive fructe si legume

     Intocmai cum noi suntem diferiti, asa si alimentele pe care le consumam. Bogate in carbohidrati, fibre, grasimi esentiale sau proteine, dar si surse importante de micronutrienti, fiecare din aceste alimente au un rol bine definit in alimentatia zilnica. Daca multi dintre noi am auzit expresia “empty foods”, de regula cele procesate, definind acele alimente care, in afara aportului caloric, nu contin aproape nimic din punct de vedere al macro sau micronutrientilor, la polul opus avem cele mai nutritive fructe si legume pe care le putem incorpora intr-o alimentatie echilibrata:

1. Zmeura – o cana de zmeura (aprox 200g) contine 15g de carbohidrati, aproape 2g de proteine si o cantitate uriasa de vitamina C, K si B, totul in doar 64 de calorii. Adaugand 8g de fibre si antioxidantii in numar mare si obtinem unul din cele mai bune superalimente.

2. Avocado – de multe ori comparat ca textura si gust cu vinetele romanesti, fructul de avocado aduce la fiecare 100g putin peste 150 de calorii, 2g de proteine, 8g carbohidrati si 15g grasimi benefice (mono si polinesaturate) ce actioneaza asupra nivelului de colesterol rau (LDL). Avocado este totodata extrem de satios, iar daca n-ati incercat sa-l adaugati in salate sau alaturi de o omleta, e timpul sa o faceti.

3. Spanac – in dimensiunea normala sau varietatea exotica baby spinach, o mana de spanac (din nou, aprox 200g) aduna in doar 40 de calorii 5g de proteine si 7g carbohidrati, alaturi de calciu si vitaminele A, K si E. Iar culoarea intunecata semnfica abundenta fitochimicale, compusi chimici cu puternica actiune antiinflamatorie.

4. Portocala – la fel ca zmeura, o portocala (marime medie) contine aprox. 15g de carbohidrati, 2g proteine, betacaroten, vitaminele A si C, potasiu, dar si fibre alimentare, totul in doar 60 de calorii.

5. Broccoli – avand de asemenea actiune antiinflamatorie si puternic antioxidant, broccoli aduce o cantitate insemnata de calciu, potasiu, 3g de carbohidrati complecsi si aproape 2g de proteine la 100g pentru doar 15 calorii

6. Ardei galben – pe cat de ignorat de multi, pe atat de mult suprinde ardeiul galben cu a sa colectie de vitamine, fibre si 12g carbohidrati, in plus fiind ingredientul ideal pentru salate sau pur si simplu facut la grill.

     Lista insa nu se incheie aici si poate continua pe pagini intregi, fiind in schimb doar un mic exemplu a ceea ce putem incorpora in planul nutritional pentru a ne duce organismul la parametri optimi.

Sursa: www.bodybuilding.com

2 thoughts on “Superalimentele – Cele mai nutritive fructe si legume

  1. Si pepenele rosu este foarte sanatos. Are proprietati antioxidante si ajuta la refacerea celulelor in urma efortului fizic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.