Cum poate influenta traditia unui popor alimentatia de zi cu zi? In urma cu ceva timp am pus mana pe un studiu efectuat la nivel global care analiza relatia dintre alimentatia unui popor si sansele de reusita in sportul de contact. Ca sa va faceti o idee, americanii erau priviti nu foarte favorabil, stilul de viata oarecum boem, mancarea din ce in ce mai procesata facandu-i mai lenti, greoi, intr-un cuvant “moi”. De cealalta parte se afla popoarele din estul Europei, a caror alimentatie a fost mai mereu bazata pe cartofi si carne, care, in ciuda unui fizic “pufos” au dovedit o rezistenta la efort si duritate fizica mult peste medie.
Raportandu-ne totusi strict la spatiul nostru geografic, avem si unele traditii culinare cel putin bizare, care pe mine personal ma fac sa ma gandesc serios daca ai nostri compatrioti mai gandesc sau nu. Nu sunt mare fan religie si toate acele datini de genul nu merge azi imbracat cu haine albastre ca te va bate Dumnezeu, asa cum de altfel e si datina de azi. Cruciti-va, dar in ziua taierii capului Sf Ioan Botezatorul nu se consuma alimente rotunde. Intai si-ntai, dragilor, cei care ati propovaduit aceasta traditie, termenul corect este “sferice”, alimente sferice. As vrea sa vad cum acei destepti care imprastie aceasta datina in forma actuala incearca sa manance un pepene in 2d. Dar sa nu fim mai catolici decat Papa, trecem peste acest detaliu si ne concentram pe esenta interdictiei in sine. Fara pepeni, dar daca gasesc unii lunguieti? Fara struguri, dar daca imi cumpar soiul acela oval, hamburg pe numele sau? Fara capatani de usturoi, de parca ar manca cineva o capatana intreaga. Fara oua, dar si alea sunt elipsoidale. Fara alaptat pentru cei mici, ca si tatele sunt mai mult mai putin “rotunde”, iar exemplele pot continua: cartofi, fructe de padure, capatani de broccoli, conopida, varza, cartofi, ramanand intr-un final intrebarea:
Si noi ce mai mancam? Credinta fiilor, credinta pe paine cu aroma de habotnicie penibila. De ce ar vrea Ioan Botezatorul sa mananci chestii ne-rotunde? Cu ce il incanta pe el faptul ca il idolatrizezi in felul asta? Mie unuia mi se pare o idiotenie iesita din comun, ce pune bazele altor tampenii traditionale mai mari ce vor duce in timp, cu siguranta la defecte majore in alimentatie.
Mie cea mai traditionala traditie…ca sa zic asa…mi se pare mancatul de carne, carne si…multaaa… carne. Cand la o masa abia se vad legumele de atata carne, aia da! Traditie! Ca numai la noi vezi asa ceva (nu sunt vegetarian, dar mi-ar placea sa cred ca evolutia omului inseamna si gasirea unui echilibru cat mai bun in alimentatie)
Asa e, cat mai echilibrat cu putinta. Si sincer vorbind, nu e mai atractiva o farfurie cu cat mai multe culori decat o singura halca mare de carne?
Pingback: Recomandarile zilei: linkuri recomandate | Blogatu