Trotineta – jucaria celor mici si celor mari

     Stand si gandindu-ma imi dau seama ca nu am avut niciodata o trotineta. De fapt, nici nu am fost fan al trotinetelor cu toate ca multi dintre prietenii mei din copilarie aveau o astfel de jucarie. Am fost loial bicicletelor. Cu toate astea ma bucur sa vad ca ambele jucarii ale copilariei noastre au in ultimii ani o revenire in randul preferintelor oamenilor. Si asta nu doar ca modalitate de distractie, ci ca o alternativa serioasa in ce priveste transportul urban.

     Primele forme ale trotinetei au luat nastere cu cel putin 100 de ani in urma. Vorbim asadar de o traditie importanta ce continua si in ziua de azi. Insa popularitatea uriasa a trotinetei a inceput odata cu modelul creat de Wim Ouboter, in Elvetia. Noua varianta era, si normal, mai eleganta, reusind totodata sa fie pliabila si deci mai usor de transportat atunci cand nu era folosita. Noul model a cucerit pe rand Europa, Japonia si pana la sfarsitul anului 2000 si Statele Unite.

Sursa: www.bebelas.ro

     Popularitatea era atat de mare incat si adultii au adoptat trotineta, transformand simplul mers cu ea intr-o noua forma de distractie – era randul trotinetei sa intre in lumea cascadoriilor alaturi de biciclete si role. Variatii ale trotinetelor concepute pentru cascadorii sunt cele destinate curselor de viteza, modificari aparand la nivelul designului. Cel mai celebru astfel de model finlandez Kickback. Dupa ce il veti cauta online, faceti o comparatie cu designul normal al trotinetelor de aici pentru a vedea diferentele. Dar lucrurile nu aveau sa se opreasca aici, cu timpul aparand modele de trotineta cu trei sau patru roti.

     Cat timp am fost mic, nu m-am gandit niciodata la o comparatie intre biciclete si trotinete. Poate tocmai pentru ca eram mic. Insa acum, daca ar fi sa judec la rece, care ar fi diferentele dintre cele doua, dincolo de aspectul vizual? Excludem partea vizuala deoarece e extrem de usor de comparat designul si forma trotinetelor traditionale cu cele ale bicicletelor cu un simplu click aici.

     Usurinta cu care putea fi transportata si depozitata dadea castig de cauza trotinetei in cazul calatoriilor scurte, urbane, bicicleta pretandu-se mai degraba drumurilor medii si lungi. Tot trotineta se descurca mai bine la intersectia cu diverse obstacole sau portiuni de traseu accidentat, centrul de greutate jos inlesnind slalomul printre impedimente dar si stoparea si reluarea  instantanee a calatoriei in afara zonei accidentate. De cealalta parte bicicleta castiga la capitolul viteza de deplasare si chiar spatiu de depozitare cu ajutorul acelui mic cos ce adapostea macar si o punga de cumparaturi.

     Cu toate astea o rivalitate reala intre trotineta si bicicleta nu si-a avut rostul, cele doua jucarii ale celor mici si celor mari completandu-se mai degraba reciproc pentru a duce mai departe traditia locomotiei nemotorizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.