Cu totii am auzit termenul doping, semnificatia lui, chiar si cazuri de sportivi gasiti sub influenta acestor subtante. De ce sportivi? Pentru ca imbunatatesc performanta sportiva, oferind avantaje unora asupra celorlalti. Adrian Mutu, Victor Conte, chiar si celebrul Arnold au ceva in comun: au folosit substante interzise pentru a-si asigura superioritatea. Daca Arnold a recunoscut ca a folosit steroizi anabolizanti, in schimb ciclicstul Lance Armstrong a fost depistat cu greu, existand si pana in ziua de azi zvonuri conform carora avea mereu la dispozitie un elicopter gata sa ii furnizeze mostre curate de sange si urina pentru testele anti-doping.
Sunt multe de zis pe seama acestui subiect, insa voi sari direct la ce mi-a atras atentie, doar cu cateva lamuriri esentiale. In ziua de azi dopajul este frecvent in randul culturistilor, avand ca scop acumularea de masa musculara, forta dar si pentru slabire/definire. A fost preluat si in randul celor ce practica sporturi de contact, cel mai recent caz fiind celebrul luptator Alistair Overeem cu un nivel al testosteronului de 14 ori mai mare decat limita admisibila. De ce testosteron? Tabara de pregatire pentru un meci este epuizanta, adaugam aici si eventualele kilograme pe care sportivul este nevoit sa le dea jos, si obtinem astfel nevoia de a pastra masa musculara, forta si energia intacta.
Recent am vazut in Romania o promotie ce organizeaza meciuri de arte martiale mixte si kick-boxing care afirma ca este initiatoarea in tara noastra a unor astfel de teste asupra sportivilor ce lupta in galele respective. In tarile dezvoltate, sa luam de exemplu Statele Unite, exista comisii centrale apartinand de guvern ce initiaza aceste teste, dar si grupari independente ce fac acest lucru pentru o si mai mare acuratete, cum e si cazul VADA – Voluntary Anti-Doping Association. Si totusi nu e asa usor cum pare, totul costand bani, sume atat de importante incat si Dana White, presedintele celei mai mari promotii de mma – UFC a recunoscut ca este imposibil sa stopeze fenomenul, doar sa il controleze.
Adaugam la asta si evolutia medicinei in ziua de azi, multitudinea metodelor de mascare a acestor substante dar si rapiditatea cu care unele ies din organism: efedrina (efect energizant, ajuta enorm la slabire) – 48-72 ore ; clenbuterol (energizant, ajuta enorm la slabire) – 10-14 zile ; primobolan (acumularea de masa musculara de calitate si arderea grasimii existente pentru enegie) – 7-20 zile. Si astea sunt doar cateva exemple, banale, fara a include alte substante avansate ce pot fi achizitionate cu minim de efort. Americanii fac aceste analize in laboratoare de stat, printr-un proces de o transparenta totala, pe cand la noi conditiile vor la ani-lumina departare, intr-un domeniu in care jumatatile de masura nu au loc: renuntati la anti-doping pana cand veti asigura conditii optime acestor testari
Pingback: Articol pro-steroizi | Alex Zaharia