Dulciurile dietetice: mit sau realitate

     O parte esentiala a “dietelor” o reprezinta restrictiile. Mai exact lipsa lor. Cu  cat o dieta sau un regim alimentar este mai permisiv, cu atat oamenii tind sa prefere aceasta optiune in detrimentul altor planuri alimentare mai stricte. Cati dintre voi n-au sarit in sus de bucurie cand au vazut articole mai mult sau mai putin detaliate care sunau ceva de genul “Dieta cu X: Slabeste 15 kg in 3 zile mancand orice vrei, oricat vrei, fara restrictii in fiecare zi….doar intre 9 dimineata si 17:00 si automat cu 5 kg din alimentul X”. O contradictie restrictivitate-permisivitate care de multe trece neobservata si din cauza cuvintelor magice “orice” si/sau “dulciuri”.

     Toata lumea e innebunita dupa dulciuri. Prajituri, placinte, torturi, tarte etc, iar cand ele sunt incluse intr-un regim alimentar de slabire, succesul si popularitatea dietei e garantata. Cati oameni se mai intreaba daca isi indeplinesc necesarul proteic zilnic urmand acel regim cand au la dispozitie “drogul” zilnic: dulciurile. Iar cand urechile noastre percep un murmur ce sopteste suav “dietetice”, orgasmul e general. Sa fie clar, n-am nimic cu inghetatele din fructe si iaurt, ci mai degraba cu retetele clasice cu tone de faina si litri de ulei la finalul carora adaugam parsiv o mana de fructe de padure, sau putina scortisoara si dintr-o data totul se transforma ca prin minune intr-un produs dietetic.

     Varianta doi ar fi cea in care inlocuim faina alba cu cea de secara, sau integrala, si convingerea ramane ca schimbarea coloristicii permite o portie sanatoasa de aluat care de altfel era dusmanul taliei subtiri pentru orice pizda (masculina sau feminina) trecuta de regula de 30 de ani, prea dobitoaca sa-si dea seama ca faina ramane faina si o cana de zahara e tot o cana de zahar, indiferent ca va fi brun sau alb. Pentru ca am observat ceva, din sutele de mii de surse informatie online ce prezinta astfel de dulciuri dietetice, un procent covarsitor il reprezinta comunitatea “mamicilor bio si atotcunoscatoare” sau noul val de antrenori personali si nutritionisti care din lipsa de altceva inventeaza sau copiaza “prajitura care va da jos kilogramele pentru tine.” Nu zice nimeni sa nu te mai atingi niciodata de-acum inainte de dulciuiri, eu chiar am tras o cura sanatoasa de clatite saptamana trecuta, si n-au fost deloc dietetice sau pline de proteine, dar pana peste vreo doua saptamani alte aluaturi sau foietaje nici ca mai gazduiesc prin bucatarie. Sfatul meu: bucurati-va de 2-3 bucati de placinta la sfarsit de saptamana si lasati deoparte bunatatile “de dieta” de zi cu zi,

     Ah, si sa nu uitam,neaparat o mana de fructe de padure.

pancakes

One thought on “Dulciurile dietetice: mit sau realitate

  1. Pingback: Dieta cu banane | Alex Zaharia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.