ECOstiinta – reciclare mase plastice

     Desi am ajuns relativ cu bine in 2014 in ciuda tuturor obstacolelor, inca o criza se contureaza in viitor, atat pe termen scurt, dar mai ales pe cel mediu si lung. Vorbim desigur de criza resurselor, incepand cu cea energetica si terminand cu resursele datorita carora intregul spectru al industriei s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat pana acum. Si cum societatea in care traim este in continua crestere, avand un pronuntat caracter consumerist, concluzia e simpla: utilizarea resurselor va creste si mai mult, asa incat e nevoie de o solutie rapida si eficienta, cu rezultate imediate dar simultan constanta de-a lungul timpului.

     Trebuie totusi sa intelegem ca desi ambele probleme sunt extrem de serioase inclusiv pentru tara noastra, pot fi tratate in mod usor diferit. In timp ce criza energetica trebuie urmarita indeaproape de o organizatie supra-statala, de genul UE, din simplul fapt ca potentialul fiecarei tari in domeniul energiei verzi e diferit si trebuie implementata o omogenizare la nivelul intregului continent, in ce priveste reutilizarea resurselor situatia se schimba. Fiecare tara in parte are posibilitatea de a-si administra singura acest important aspect, fie prin interventia administratiei publice, fie externalizand aceste servicii catre o companie specializata in domeniul respectiv. Vorbind, sa zicem, despre reciclare mase plastice, realizam cat de simplu poate fi sa utilizezi din nou o simpla sticla din plastic, nelasand sa se iroseasca un resursa ce inca poate fi exploatata. Trecand printr-un numar de procese industriale, acel banal PET este distrus si refacut, intr-un prim pas al procesului de ecologizare si utilizare constiincioasa a resurselor.

     Desigur, domeniile de aplicabilitate a reciclarii si folosirii materialelor reciclate sunt nelimitate, incepand cu cel al produselor electronice, electrocasnice, si terminand cu cel auto. Ramane totusi un obiectiv important acela al asigurarii calitatii materialelor reciclate la nivelul celor noi, ajutand astfel si societatea sa elimine “etichetele” oarecum opuse din start produselor obtinute prin cele doua cai. Poate, cine stie, intr-un viitor nu foarte indepartat, vom inlocui celuloza cu o forma secundara de plastic, salvand astfel dimensiunea verde a planetei. Posibilitatile sunt infinite intr-un domeniu aflat inca la inceput de drum, nu ne ramane decat sa ne unim eforturile pentru dezvoltarea acestei initiative.

One thought on “ECOstiinta – reciclare mase plastice

  1. Am citit mai zilele trcute o stire cum ca si uleiul folosit in bucatarie se recicleaxa, dar nu la noi in tara, ci in Ungaria, sper sa nu fi gresit tara!
    Asadar, reciclarea e o industrie profitabila!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.